Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A napokban az Agrárminisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Helyettes Államtitkárságáról a  következő tájékoztatás jutott el hozzám, amelyet ezúton adok közre:

„Tájékoztatom, hogy 2019. december 14-től az Európai Unió valamennyi tagállamában új növényegészségügyi rendszer lép életbe.

Az új szabályozás előírja az útipoggyász kötelező ellenőrzését, illetve az eddigiekhez képest szigorúbban jár el a kis mennyiségben (fogyasztási mennyiség) behozott növények, növényi termékek kapcsán is. Ez azt jelenti, hogy bizonyos növények esetében akár már egyetlen termés is csak növényegészségügyi bizonyítvány birtokában szállítható be, valamely harmadik országból az Európai Unió tagállamaiba.

A növényegészségügyi szabályozásban történő változásokról az érintett felek tájékoztatását már megkezdtük, de szükségesnek tartjuk az utazóközönség és a fuvarozók további folyamatos felkészítését, különös tekintettel az Európai Unión kívülről (harmadik országból, Szerbia és Ukrajna) érkező utasok vonatkozásában.

Ennek érdekében a növényegészségügyi változásokról központi tájékoztató anyagokat készítettünk, amelyek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapjáról letölthetőek.

1.      Szórólap:

https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/1166168/NOVENY_vedelem_Prospektus_A5.pdf/a3baff06-dace-7b63-c14d-5bbc78c0db82

2.      Plakát:

https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/1166168/NOVENY_vedelem_A3.pdf/5e0d6fde-706e-77d9-188c-459e2862c4f2

Az utasforgalmi változásokkal kapcsolatban az elmúlt hetekben folyamatosan jelentek meg tájékoztató anyagaink a Nébih honlapján, melyet az országos és megyei médiák is széles körben átvettek. Kérem, kísérjék figyelemmel a Nébih honlapját.

https://portal.nebih.gov.hu/novenyegeszsegugy

Kérem Államtitkár Úr szíves intézkedését a fenti információknak, a tájékoztató anyagok elérhetőségének – mindenekelőtt nemzetközi utasforgalmat a harmadik országokkal (Szerbia és Ukrajna) lebonyolító állomásokra (utasforgalmi repterek, vízi komp kikötők, vasútállomások és közúti buszpályaudvarok) történő eljuttatásában, az érintett lakosság megfelelő tájékoztatása érdekében. 

 Együttműködését ezúton is köszönöm.

 Budapest, 2019. december 4.”

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Az Agrárminisztérium tájékoztatása arra sarkall bennünket, hogy Kárpátalja és  Vajdaság gasztronómiai értékeit  képviselő ízletes növényeledeleit: zöldségeit és  gyümölcseit a továbbiakban, minél több alkalommal a termelővidékükön, helyben kóstoljuk meg, fogyasszuk és élvezzük, miközben (kerékpáros) túráink során kulturális, természeti értékeiket és történelmi emlékeiket is megcsodálhatjuk.

Szíves tájékoztatásul és üdvözlettel:

Mészáros Imre

osztályvezető

Innovációs és Technológiai Minisztérium

Gépjármű-közlekedési és Vasút Szabályozási Főosztály

Cím:1036 Budapest, Árpád fejedelem útja 79.

Postacím: 1440 Budapest, Pf. 1.

Telefon: +36-1-795-6799 Mobil: +36-70-778-8197

E-mail: imre.meszaros@itm.gov.hu  Web: www.kormany.hu